Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

domowa pizza

Pizza na kamieniu – sprawdzony przepis na domową pizzę

Ciasto na pizzę z drożdżami z użyciem mąki pszennej to absolutny klasyk, dobrze znany i lubiany. Charakteryzuje się tym, że jest lekko puszyste, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Niektórzy lubią, gdy ciasto jest cienkie i niemal ugina się pod ciężarem składników, zaś inni wolą nieco grubszy, konkretniejszy spód. Szukasz pizzy idealnej? Najłatwiej stworzysz taką sam w domu. Tak, to bardzo proste. Woda, mąka do pizzy, drożdże, ser mozzarella, sos pomidorowy. Do tego zwykły piekarnik i granitowy kamień do pizzy. Sukces gwarantowany!

Pizza na kamieniu przepis

domowa pizza z piekarnika

Jesteś fanem klasycznego ciasta na pizzę? W takim razie mamy coś, co z pewnością Ci się spodoba! Oto ciasto na pizzę włoską , do tego jest to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Sekretem udanego wypieku jest gorący kamień do pizzy. Ten niepozorny gadżet znacznie skróci czas wyrastania ciasta na pizzę oraz sprawi, że jego smak będzie taki, jak spod ręki prawdziwego włoskiego kucharza.

Decydując się na domowy placek pszenny, kluczową rolę odgrywa mąka. Mogłoby się wydawać, że jej wybór nie jest niczym skomplikowanym, ale prawda jest taka, że „diabeł tkwi w szczegółach” Najlepiej wybrać typ mąki oznaczony numerem „00”. Mąka ta charakteryzuje się lekkością, śnieżnobiałym kolorem oraz jest pozbawiona otrąb. Ciasto do pizzy z jej użyciem powstaje delikatne, łatwo się ugniata, a podczas pieczenia nie nasiąka zanadto sosem. Co ciekawe, mąka typu „00” ma mniej kalorii niż inne tego typu produkty.

Najprostsze ciasto na pizzę powstaje po dłuższym dojrzewaniu ciasta w lodówce, kiedy fermentacja dodaje głębszych smaków, a tekstura staje się bardziej miękka. Jednak ten przepis całkowicie pomija długotrwałe wyrastanie ciasta jak i lodówkę. Dowiedz się jak przygotować szybkie ciasto na pizzę bez lodówki, z przepisu otrzymasz dwie małe pizze. Jeżeli chcesz upiec cztery placki po prostu pomnóż wymagane składniki przez dwa. Najlepsze ciasto na pizzę ze świeżych drożdży

Ciasto na pizzę przepis:

  • 1000g (1kg) mąki (polecamy mąkę Divella lub Szymanowska typ 480/650)
  • 585g zimnej wody (5-10°C) + 15 ml oliwy
  • 1,2g świeżych drożdży (proporcjonalnie więcej niż w oryginalnym przepisie)
  • 20g soli

Przygotowanie ciasta na pizzę:

Ciasto na pizzę jak z pizzerii to podstawowy element, który ma ogromne znaczenie dla smaku całości. Odpowiednie przygotowanie i zastosowanie składników, ma więc ogromny wpływ na powodzenie naszej kulinarnej misji.

W przypadku tego przepisu ciasto na pizzę działa zaskakująco dobrze, radzi sobie przy krótszym czasie wyrastania – przepis ten pozwala na przygotowanie wspaniałej pizzy pod warunkiem, że piecze się ją na gorącym kamieniu do pizzy.

Krok pierwszy – Wyrabianie ciasta na pizzę

Pracę nad ciastem na pizzę rozpoczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do miski wlewamy zimną wodę 180ml i dodajemy do niej drożdże 0,4g. Wszystko mieszamy i przelewamy do miski w której mamy mąkę typu “tipo 00” 335g. Mieszaj całość tak jak byś chciał wyrwać ciasto, chwytając mąkę i szarpiąc 30 sekund do momentu, teraz do ciasta dodaj aż ciasto będzie miało jednakową konsystencję. Pozostałe 20ml zimnej wody wymieszaj z solą 8g i dodaj do ciasta. Mieszaj dalej do uzyskania jednakowej konsystencji. Warto pamiętać, że kolejność wykonywania tych czynności ma ogromne znaczenie. 

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00 

Krok drugi – Przykryj ciasto na pizzę

Przykryj ciasto na pizzę w misce i pozostaw na 40 minut. Jest to ważne ponieważ nasze ciasto na pizzę jest zbyt lepkie, aby je od razu zagnieść.
Po odczekaniu wyciągnij ciasto z miski na lekko oprószoną mąką powierzchnię, ugniataj ciasto przez 1 minutę podstawą dłoni. Wytrzyj miskę, rozsmaruj kilka kropel oleju z oliwy po misce, włóż ciasto z powrotem do środka. Ponownie przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Cały czas pamiętaj, by temperatura ciasta nie przekroczyła 25 stopni.

Krok trzeci – formowanie ciasta na pizzę

Pokrój ciasto na 2 równe kawałki. Uformuj z każdego kawałka kulę. Za pomocą kciuka i palca wskazującego, ściągaj ciasto, obróć ciasto i powtórz tę czynność kilka razy. W ten sposób na wierzchu powstanie zwarta powierzchnia, a w miejscu stykania się palców tak zwane szwy, które powinny być zaciśnięte. Przenieś kulkę na blat roboczy stroną ze szwem do dołu, połóż dłoń na wierzchu i tocz ją okrężnymi ruchami, aby zamknąć szwy. Połóż kulkę w płaskim pojemniku do drugiego wyrastania. Dobrze sprawdza się hermetyczne pudełko, kulki zwiększą swoją średnicę, więc ustaw je tak, by nie dotykały pojemnika. Pozostaw kule ciasta do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 do 6 godzin. Nie przekraczaj temperatury 25 stopni jak i czasu 6 godzin wyrastania kulek w temperaturze pokojowej.

Smak ciasta: Potrzebujesz czasu, czasu, który pozwoli ciastu urosnąć i dojrzeć. Te dwa różne procesy nie zachodzą w tym samym czasie i mogą zależeć, między innymi, od mąki i temperatury ciasta. Z odpowiednimi rodzajami mąki, możesz dodatkowo pozwolić ciastu na odpoczynek w lodówce przez 24-72 godziny w temperaturze 4 stopnie Celsjusza. Jeżeli chcesz pozwolić ciastu dojrzeć, nasze kulki po uformowaniu powinny przebywać w temperaturze pokojowej 2 h, po tym czasie umieść kulki w lodówce na 24-72h. Przed samym wypiekiem kulki powinny przebywać 4h w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o temperaturę, im cieplejsze jest ciasto podczas fermentacji, tym szybciej drożdże się rozmnażają i produkują dwutlenek węgla. Ważne jest jednak, by kulka nie dojrzewała w temperaturze otoczenia dłużej niż 6 godzin ( Dotyczy to wspomnianych wyżej mąk marketowych.)

Przygotowanie sosu do pizzy.

Najlepsza włoska pizza to ta, której sos zapamiętamy do końca życia. W przygotowanie domowej pizzy powinniśmy więc włożyć mnóstwo siły i energii. Do sosu wykorzystajmy domowe pomidory lub dobrej jakości pomidory z puszki. Na początku do rondelka wrzucamy pomidory bez skórki, doprawiamy ją czosnkiem, cukrem, oliwą, bazylią, oregano, papryką ostrą lub słodką oraz pieprzem.

Do sosu potrzebujemy

  • 1/2 (200g) puszki całych pomidorów, pozbawionych skóry pomidorów.
  • 6g soli.
  • 2 listki świeżej bazylii
  • główka czosnku
  • 5g pieprzu ziołowego
  • 7g (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek.

Krok pierwszy:

Zblendowane składniki powinniśmy ją gotować około 15 minut, by wszystkie składniki przenikały sobą. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sosu nawet dzień wcześniej. Dzięki temu nabierze on odpowiedniego smaku i konsystencji.  .

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

Przerabianie kulek ciasta na gotowe placki pizzy

Krok pierwszy – wygrzewanie kamienia do pizzy

Godzinę przed wyrabianiem kulek rozpocznij rozgrzewanie piekarnika z umieszczonym wewnątrz kamieniem. Piekarnik musi posiadać funkcję grill.

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia


Umieść granitowy kamień do pizzy 7cm od górnej grzałki. Uruchom opcję grill, kamień zacznie przejmować temperaturę z górnej grzałki.

Krok drugi – Formowanie placka do pizzy

Przejdź do formowania kulek w dyski. Użyj podstawy dłoni, by spłaszczyć ciasto. Końcami placów ściśnij krawędzie ciasta, by uformować rant. W kolejnym kroku rozciągnij ciasto na blacie roboczym okrężnymi ruchami, aż uzyskasz okrągły placek o średnicy około 30-35 cm Uważaj, by nie zrobić dziur w cieście. Od Ciebie zależy czy zrobisz cienkie ciasto na pizzę czy też puszyste ciasto na pizzę.

Krok trzeci – przeniesienie ciasta na łopatkę do pizzy

Przenieś ciasto na łopatkę do pizzy, jeżeli nie posiadasz łopatki do pizzy przenieś ciasto na papier pergaminowy. Posmaruj pizzę wcześniej przygotowanym sosem. Dodaj ulubione dodatki.

Krok czwarty- dodanie składników do pizzy

Włosi bardzo szanują dodatki w pizzy. Dla niektórych osób zaskoczeniem może być fakt, że prawdziwa włoska pizza nie jest po brzegi wypełniona dodatkami a wręcz przeciwnie. Podróżując po tym pięknym kraju, możemy przekonać się o tym, że do osiągnięcia wyjątkowego smaku niezbędna jest jakość, a nie ilość. Właśnie dlatego, włosi bardzo często stosują połączenie maksymalnie 3-4 składników. Najbardziej klasyczna pizza napoletana, zawiera w sobie jedynie pomidory, bazylię oraz ser mozzarella. Dzięki jakości produktów, ich odpowiedniemu wykorzystaniu oraz odpowiednim proporcjom, pizza ta do dziś jest bardzo popularna. Jeśli więc chcemy stworzyć wyjątkową włoską pizzę w domowym zaciszu, to powinniśmy pamiętać o powyższej zasadzie. 

Krok piąty – przeniesienie pizzy na kamień

Przenieś pizzę na rozgrzany kamień do pizzy. Piecz, aż skórka będzie całkowicie złota, zwykle 3-5 minut, w zależności od piekarnika. Obróć pizzę w połowie wypieku, zapobiegnie to przywieraniu ciasta. Pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze, jaką może osiągnąć piekarnik – opcja grill (górna grzałka). Czas wypieku pizzy około 2-5 minut- należy obserwować ciasto.

Ciasto na pizzę
Pizza na kamieniu przepis

Dlaczego warto używać kamienia do pizzy 

Przygotowanie domowej pizzy na kamieniu, to zadanie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jak już mówiliśmy, sekretem na dobrą włoską pizzę jest odpowiednie ciasto, dobrze sporządzony sos oraz dodatki. Jakość i umiar w ich ilości sprawi, że nasze danie będzie idealne.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

Dużo jednak zależy również od początkowej temperatury pieczenia. Naturalny granitowy kamień do pizzy sprawi, że nasze ciasto będzie idealnie wypieczone. Wykorzystując go, sprawimy, że nasza pizza będzie wyglądać i smakować tak jakby była wypalana w profesjonalnym piecu. Efekt ten jest możliwy dzięki właściwościom, jakie posiada kamień do pizzy. Kamień do pizzy kumuluje ciepło emitowane z górnej grzałki w piekarniku, dzięki czemu nagrzewa się do temperatur sięgających nawet 400 stopni.

Kamień po wcześniejszym rozgrzaniu pozwala osiągnąć bardzo wysoką temperaturę początkową wypieku. Podczas wypieku pizza wypiekana jest od gołu na kamieniu jak i góry dzięki grzałce.  Pamiętajmy, że ogromne znaczenie w całym procesie, ma zastosowanie się do wszystkich zaleceń, jakie znajdziemy w przepisie. Odpowiednia temperatura, długość pieczenia i zastosowanie kamienia do pizzy, może sprawić, że nasze danie będzie bardzo profesjonalnie przygotowane i odznaczać będzie się wyjątkowym smakiem. 

Wystarczy, że przygotowaną domową pizzę umieścisz za pomocą łopatki na rozgrzanym kamieniu do pizzy i będziesz wypiekać w okolicy 2 minut w najwyższej temperaturze z włączoną opcją grill.

Korzystanie z nowoczesnego sprzętu w kuchni może przynieść nam wiele pozytywnych zalet. Pamiętajmy o tym na każdym kroku i czerpmy radość z gotowania. Pamiętajmy również, by w naszą pasję wkładać całe serce, bo tylko wtedy nasze potrawy będą idealne.

Czy pizza przyrządzana w domu jest najlepsza??

Każda pizza, czy to robiona w domu, czy w restauracji, składa się z ciasta, sosu i sera, prawda? A jednak, pizza domowa i ta z restauracji często smakują zupełnie inaczej. Dlaczego niektórzy ludzie wolą jedną od drugiej? Jaka pizza jest lepsza?

Być może próbowałeś odtworzyć pizzę z Twojej ulubionej restauracji, ale nigdy nie udało Ci się upiec placka tak jak trzeba? Czy zastanawiasz się, jaki jest ich sekret? Jeżeli chcesz docenić kawałek domowej pizzy musisz spróbować zrobić ją samemu wykorzystując kamień do pizzy. Udane wykonanie pizzy od podstaw to powód do dumy. Nie każdy ma cierpliwość lub umiejętności, aby zrobić domową pizzę.

W domu nic Ciebie nie ogranicza, a robienie pizzy to wyjątkowe rodzinne doświadczenie. Możesz eksperymentować z dowolnymi dodatkami, ziołami, dressingiem lub przyprawami i nie martwić się o to, co pomyślą inni. Możesz też dodać dokładnie taką ilość dodatków, jaką chcesz. Możliwości są nieograniczone, gdy robisz pizzę w domu. Sekret przyrządzania wspaniałej pizzy w domu tkwi w szczegółach. Nie potrzebujesz profesjonalnego sprzętu ani drogich narzędzi, aby zrobić wysokiej jakości domową pizzę. Jeżeli chcesz poznać sekrety przyrządzania pizzy, która powali na kolana w Twojej kuchni powinieneś przeczytać ten Przepis na domową pizzę. Zamiast dzwonić do najbliższej pizzerii, pamiętaj, że masz możliwość zrobienia pizzy w domu. Jeżeli jesteś miłośnikiem pizzy domowej roboty, nie będziesz mógł się doczekać, kiedy poczujesz pod palcami świeże, miękkie ciasto na pizzę.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00 

Przyrządzanie pizzy w domu daje Ci kontrolę nad czynnikiem zdrowotnym. Jeśli chcesz, możesz użyć lekkiego chrupkiego ciasta w rodzaju pity i nałożyć na nie mnóstwo świeżych, zdrowych warzyw. Masz również pełną kontrolę nad ilością sera jak i jego wyborem. Na przykład, zamiast układania sera mozzarella, możesz posypać pizzę tartym parmezanem lub serem feta.

Powody, dla których warto pokochać pizzę z restauracji

Nie każdy jest stworzony do robienia pizzy, tak samo jak nie każdy potrafi naprawić samochód. Ponadto, przygotowanie domowej pizzy wymaga trochę czasu i kulinarnej cierpliwości. Jeśli gotowanie nie jest twoją mocną stroną, nie ma nic złego w płaceniu restauracji, który wykona całą pracę za ciebie. Nawet gdy uwielbiasz gotować, możesz być wykończony po całym dniu w pracy, by upiec coś konkretnego wykorzystując kamień do pieczenia pizzy. Weź do ręki smartfon i zamów pizzę! Pamiętaj, pizza nie ocenia i nie ma nic złego w zamawianiu pizzy na dowóz, nawet gdy jesteś miłośnikiem domowej pizzy.

Warto zamówić pizzę ze sprawdzonej restauracji oferującej najlepszej jakości dodatki do pizzy. Możesz skorzystać z usług pizzerii znajdującej się w Twojej najbliższej okolicy. Za każdym razem, gdy korzystasz z ich usług, wspierasz lokalną społeczność. Kelnerki, szefowie kuchni, dostawcy pizzy, – wszyscy oni zarabiają kiedy zamówisz mały kawałek pizzy na dowóz.

Jeśli masz pizzerię, w której regularnie zamawiasz, wiesz, czego możesz się spodziewać po pizzy – nie musisz się obawiać spalonej lub nieupieczonej pizzy. A jeśli z jakiegoś powodu pizzeria popełni błąd, możesz ją o tym poinformować, zapewne przy następnym zamówieniu otrzymasz jakiś miły dodatek.

Większość pizzerii przygotowuje menu w oparciu o upodobania kulinarne klientów, liczne propozycje zadowolą zapewne każde podniebienie. Jeżeli jednak w menu brakuje składników jakie lubisz, zawsze możesz zamówić margheritę i uzupełnić ją składnikami, które posiadasz w domu.

Podsumowując

Jeśli lubisz gotować i piec, a także chcesz mieć większą kontrolę nad składnikami pizzy, możesz zdecydować się na domową pizzę. Jeśli jednak stronisz od gotowania i chcesz uniknąć spędzania czasu w kuchni pizza z restauracji jest dobrym rozwiązaniem. Zarówno pizza domowej roboty, jak i ta z Twojej ulubionej restauracji jest pyszna. Idealnym kompromisem dla zwaśnionych stron, może być nowa usługa zyskująca na popularności, czyli zamówienie gotowych kulek z ciasta na pizzę z restauracji. Osobiście jednak uważam, że każda pizza, czy to z restauracji czy też z domowego piekarnika zasługuje na miłość.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00